Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград представя „Принцеса Турандот” по Карло Гоци

Сряда, 30 Май 2018, 19:54
Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград представя „Принцеса Турандот” по Карло Гоци


Днес, на пресконференция в Драматичен театър „Н.Вапцаров” – Благоевград, бе представен екипът на последната премиера на Благоевградски театър за този сезон, а именно „ПРИНЦЕСА ТУРАНДОТ” по Карло Гоци.   
Сценичният вариант и постановката са на младия режисьор Маргарита Мачева, която от 2016г. е главен режисьор на Благоевградски театър. Това е нейната трета постановка в Благоевград, след представленията „В полите на Витоша” (2017) и „Вампир”(2016). „Успяхме да създадем страхотен екип и заедно превърнахме една приказка в зрелищен, внушителен спектакъл. Пиесата е от жанра на така наречения площаден театър, решихме да открием игрови вариант, който да вълнува съвременния зрител.”, сподели Маргарита Мачева.
Актьорският състав сподели, че процесът не е бил никак лесен, но вече, макар и за толкова малко време, се чувстват като „скачени съдове”, постигнали търсения синхрон. „Днес имаме представлението благодарение на това, че всеки от нас твърдо застана на мястото си.”, каза Кънчо Кънев, който довечера публиката ще види в образа на Калаф - младият принц, изпаднал в изгнание и неуморно бродещ по света в търсене на истинската обич. Чист, наивен, облъхнат от идеалите на младостта, той навлиза в съдбовните предели, над които владее Турандот.
Сценографията и костюмите са на Теодор Киряков, а музиката отново на Пламен Мирчев – Мирона, с когото Маргарита Мачева работи успешно в последните години. Хореографията и пластиката са поверени на актьора Аладин Алиибрахим, който съвсем скоро стана част от трупата на театъра.  
    Актрисата Божана Косева влиза в ролята на Турандот – мистичната принцеса от древната китайска легенда остава далечна, недостижима, забулена с коварните воали на жестоката красота, на безответните любовни копнежи. Гласът ѝ е носен в ефира от силата на стенанията и воплите, търсещи любов. Любов, която е мъчителна като еротичен сън, като жаждата за топлота и обвързаност, която никога не смогва да бъде утолена. Принцесата така силно копнее за близост, че копнежът ѝ се превръща в ненаситна жестокост.
    Премиерата на спектакъла е тази вечер /29 май/, от 19:00ч. на Голяма сцена.ПРИНЦЕСА ТУРАНДОТ
по Карло Гоци

сценичен вариант и постановка Маргарита Мачева
сценография и костюми Теодор Киряков
музика Пламен Мирчев-Мирона
хореография и пластика Аладин Алиибрахим

Действащи лица и изпълнители:
 • ТУРАНДОТ, китайска принцеса    -     Божана Косева
 • АЛТУМ, император на Китай        -    Лъчезар Кацарски
 • АДЕЛМА, татарска принцеса        -    Пепа Манева
 • СКИРИНА, придворна на Турандот     -    Биляна Дилкова
 • БАРАХ, бивш наставник на Калаф    -    Огнян Спиров
 • КАЛАФ, татарски принц            -    Кънчо Кънев
 • ТИМУР, баща на Калаф            -    Андраш Кончалиев
 • СВИТА, на Турандот            -     Александър Митев
 •                             Теодор Куков
 •                             Мартин Лазаревски
 •                             Илия Павлевчев
 •                             Анастас Жайгаров
Всички новини